Workuid: Web Tasarım, E-Ticaret, Sosyal Medya ve Grafik Hizmetleri
ROAS hesabı yapmak, gelecekteki reklam stratejilerinin belirlenmesine destek olur. Basit bir denklem ile reklam performansını yüzdesel oran ile ölçebilir, hedefinize ulaşıp ulaşamadığınızı görebilirsiniz.
Özellikle Google Ads ve Facebook, bu araçlar ile verdiğiniz reklamların ROAS değerini sizin için hesaplamaktadır. Fakat kendiniz hesaplamak isterseniz, söz konusu ROAS hesaplaması şu şekildedir:
ROAS değeri hesaplarken reklam sayesinde elde edilen gelir, reklam için ödenen ücrete bölünür ve sonucun yüzdesel oranını görebilmek adına 100 ile çarpılır. Örneğin 100 TL ödenen bir reklam sayesinde 500 TL tutarında satış yapılması durumunda;
ROAS = (500/100) x 100 şeklinde bir hesaplama yapılır. Bu işlem sonucunda elde edilen ROAS değeri 5 ya da %500 olarak ifade edilir. Tabi burada yapılması gereken en önemli strateji kâr marjınıza göre bir ROAS hedefi belirlemenizdir.
ROAS değerini hesaplamak, tek başına çok bir anlam ifade etmeyebilir. Elde edilen ROAS değerini okuyabilmek, ciddi bir yorumlama ve analiz gerektirir. Yukarıdaki örneğe dönecek olursak, ROAS’ın 500 olması, reklamın oldukça başarılı sonuçlar verdiğini gösterir. Bu sonuç, her 1 TL reklam harcamasına karşılık 5 TL gelir elde edildiğini göstermektedir.
Yapılan dijital reklam çalışmasının başarısız olduğu senaryoları da düşünmek gerekir. Örneğin 200 TL ödenen bir reklam üzerinden 50 TL gelirin elde edildiği bir performansta;
ROAS=50/200*100 şeklinde bir denklem ortaya çıkar. Elde edilen ROAS 0,25 ya da %25 olur ve reklamdan zarar edilen bir durum olarak yorumlanır.
Kısaca yüzdelik ROAS değerinin 99 ve altı olması zarar, 101 ve üzeri olması kâr olarak yorumlanabilir. 100 olduğunda ise kâr ya da zarar durumu ortaya çıkmaz, reklam gideri ve elde edilen gelir eşit demektir.
E-ticaret pazarlamasındaki ROAS hesaplamasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:
ROAS hesaplaması, bir reklam kampanyasının performansını ve etkililiğini doğru bir şekilde yorumlamak için doğru ve tam verilerin kullanılmasına bağlıdır.
Yüksek ROAS elde etmek, birçok faktörün doğru bir şekilde yönetilmesi ve uyumlu bir şekilde çalışması gerektirir. Ayrıca, pazar ve rekabet koşullarına göre de değişebilir.
Yazımızı Faydalı Bulduysan Paylaşabilirsin.
Web tasarım, web yazılım, A’dan Z’ye e-ticaret danışmanlığı, sosyal medya yönetimi ve grafik tasarım hizmetlerimizi size sunmak için sabırsızlanıyoruz. “Dijitalde Eşsiz (Unique in Digital)” mottomuzla biz hazırız. Peki siz?
CMS Nedir? E-Ticaret İçin Neden Önemlidir?
DataLayer Nedir? Neden ve Nasıl Kullanılır?