Workuid: Web Tasarım, E-Ticaret, Sosyal Medya ve Grafik Hizmetleri
Frontend ve Backend, web geliştirme işlemlerinde kullanılan iki farklı kavramdır.
Front-end, kullanıcının görüntülediği ve etkileşimde bulunduğu kısımdır. Bu kısımda HTML, CSS ve JavaScript gibi diller kullanılır. Kullanıcının tarayıcısı tarafından çalıştırılan bu diller, kullanıcının görüntülediği web sayfasının tasarımını ve işlevselliğini oluşturur.
Backend, kullanıcının görmediği ve etkileşimde bulunmadığı kısımdır. Bu kısımda veritabanı, sunucu ve programlama dilleri gibi teknolojiler kullanılır. Backend, frontend tarafından gönderilen istekleri işleyerek, kullanıcının isteğine uygun veri veya işlemleri geri döndürür.
Kısaca Frontend Kullanıcının görüp işlem yaptığı kısım, Backend ise arka plandaki veri işlemlerini yaparak kullanıcıya görünen işlemleri gerçekleştiren kısımdır.
Frontend web geliştirme, kullanıcının görüntülediği ve etkileşimde bulunduğu kısım için HTML, CSS ve JavaScript gibi dilleri kullanarak yapılır. Aşağıda frontend web geliştirme işlemlerinin genel bir özeti verilmiştir:
Backend web geliştirme, kullanıcının görmediği ve etkileşimde bulunmadığı kısım için veritabanı, sunucu ve programlama dilleri gibi teknolojileri kullanarak yapılır. Aşağıda backend web geliştirme işlemlerinin genel bir özeti verilmiştir:
Full Stack web geliştirme, frontend ve backend taraflarının hem teknik hem de işlevsel olarak tasarımını ve geliştirilmesini içeren bir web geliştirme yöntemi olarak tanımlanır. Full Stack geliştiriciler, frontend ve backend taraflarının tasarımını ve geliştirilmesini gerçekleştirirler. Bu nedenle, full stack geliştiricilerin HTML, CSS, JavaScript, veritabanı, sunucu ve programlama dilleri gibi teknolojileri kullanma becerilerine sahip olmaları gerekir.
Full Stack geliştiriciler, tüm web uygulamasının yapısını ve işlevselliğini anlayabilirler. Bu nedenle, tüm web uygulamasının işlevselliğini optimize etmek için frontend ve backend arasındaki etkileşimi daha iyi anlar ve çözümler üretebilirler.
Full Stack web geliştirme, küçük ekipler veya bireysel projeler için oldukça yararlı olabilir çünkü sadece bir kişinin tüm işlevselliği gerçekleştirmesi gerekir. Ancak, büyük projeler için ekip çalışması yapılması daha uygun olabilir.
Yazımızı Faydalı Bulduysan Paylaşabilirsin.
Web tasarım, web yazılım, A’dan Z’ye e-ticaret danışmanlığı, sosyal medya yönetimi ve grafik tasarım hizmetlerimizi size sunmak için sabırsızlanıyoruz. “Dijitalde Eşsiz (Unique in Digital)” mottomuzla biz hazırız. Peki siz?
CMS Nedir? E-Ticaret İçin Neden Önemlidir?
DataLayer Nedir? Neden ve Nasıl Kullanılır?
Sosyal Medya İçerik Planlaması: En İyi Uygulamalar
E-ticarette Müşteri Sadakati Nasıl Sağlanır?