Workuid: Web Tasarım, E-Ticaret, Sosyal Medya ve Grafik Hizmetleri

CTA Nedir?

CTA (Call to Action) Nedir?

CTA, Call to Action (Eylem Çağrısı) olarak çevrilebilir. Bu, bir web sayfası, sosyal medya içeriği, reklam metni, reklam görseli, SMS metni, mobil bildirim veya e-posta gibi bir iletişim kanalında kullanıcının belirli bir eylem gerçekleştirmeye çağrılmasını sağlayan bir buton veya metindir. Örneğin, bir web sayfasında “Satın Al” butonu bir CTA olabilir ve kullanıcıların ürünü satın almalarını sağlamaya çalışır. Call to Action‘ların amacı, etkileşim ve dönüşüm oranlarını artırmaktır.

Başarılı Bir CTA Nasıl Olmalıdır?

Başarılı bir CTA, kullanıcıların dikkatini çekmeye ve onları belirli bir eyleme yönlendirmeye yönelik tasarımlı olmalıdır. Aşağıdaki özelliklere sahip olması önerilir:

  1. İlginç ve anlaşılır bir metin: CTA metni, kullanıcıların ne yapması gerektiğini açık ve öz bir şekilde belirtmelidir.

  2. Öne çıkarılmış bir konum: CTA, kullanıcının gözünün çabucak görebileceği bir konumda olmalıdır.

  3. Atıfta bulunan bir renk: CTA, sayfanın geri kalanından farklı bir rengi olmalıdır ve kullanıcıların dikkatini çekmelidir.

  4. İlgi çekici bir form: CTA, dikkat çekici bir formda olmalıdır ve kullanıcıların dokunarak tıklamayı düşünmelerine neden olmalıdır.

  5. Özgün ve özet bir başlık: CTA’nın başlığı, kullanıcıların ne bekleyeceklerini anlamalarına yardımcı olmalıdır.

  6. İçerikle ilişkilendirilmiş bir metin: CTA, okuduğu içeriğe uygun bir metin içermelidir ve kullanıcıların eylemlerine uygun olmalıdır.

  7. Özgün bir görünüm: CTA, kullanıcıların diğer CTA’ları gördüklerinden farklı bir görünüme sahip olmalıdır ve onları etkilemeye çalışmalıdır.

Call to Action'da Dil Nasıl Olmalıdır?

Kullanım yerleri ve cümle yapılarına göre Call to Action tarzlarını ikiye ayırabiliriz. Bunlardan ilki Sert Eylem Çağrısı dediğimiz Hard CTA, diğeri ise daha yumuşak bir yapıda kullanılan Soft CTA modelleridir.

Hard CTA Nedir?

Sert yönlendirme, yani Hard CTA, kullanıcılara doğrudan ilgili eylem için yönlendirmeyi amaçlamaktadır. Bunlara örnek vermek gerekirse; “Formu Doldur, Hemen Satın Al, Üye Ol, Alışverişe Başla” gibi CTA’ları söyleyebiliriz.

Hard CTA’nın amacı net bir şekilde amacını belli etmesidir. Kullanıcılarda kafa karışılığına yer bırakmaz. A/B testi yaparak doğru CTA’yı belirleyebilirsiniz.

Soft CTA Nedir?

Yumuşak yönlendirme dediğimiz Soft CTA’da kullanıcılardan direk bir eylem beklenmez. Bunun yerine dönüşüm hedefinden biraz daha uzak, daha genel bir amaç için kullanılır. Soft CTA’lara örnek vermek gerekirse; “Keşfedin, Daha Fazla Bilgi Alın, Detaylı Bilgi, İnceleyin” gibi CTA’ları kullanabilirsiniz.

Call to Action Örnekleri Nelerdir?

CTA örnekleri metinler veya butonlar olabilir. Örnekler şunlar olabilir:

  1. “Satın Al”
  2. “Kaydol”
  3. “Ücretsiz İndir”
  4. “Keşfet”
  5. “İncele”
  6. “Burada”
  7. “Ücretsiz Demo”
  8. “Teklif Al”
  9. “Hızlı Teklif”
  10. “Denemeyi Başlat”
  11. “Hemen Tıkla”
  12. “İncele”
  13. “Ücretsiz Önizleme”
  14. “Daha Fazla Bilgi İçin Tıkla”
  15. “Üyelik İçin Buraya Tıkla”
  16. “Ücretsiz E-Kitap İçin Buraya Tıkla”
  17. “Demo İçin Buraya Tıkla”
  18. Fiyatları İncele
  19. İndirimi Kaçırma
  20. Fırsatları İncele
  21. Üye Ol
  22. Formu Doldur
  23. İletişime Geç
  24. Beni Arayın
  25. Alışverişe Başla

Yazımızı Faydalı Bulduysan Paylaşabilirsin.