Workuid: Web Tasarım, E-Ticaret, Sosyal Medya ve Grafik Hizmetleri

SEO Nedir?

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir?

SEO, Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu) olarak Türkçe’ye çevrilmektedir. Bu terim, bir website veya web sayfasının, arama motorları tarafından daha iyi anlaşılmasını ve daha yüksek arama sonuçları sıralamasına yerleştirilmesini amaçlayan bir takım teknikleri ifade eder.

SEO, e-ticaret sitesinin veya kurumsal web sayfasının arama motorları tarafından daha iyi anlaşılmasını ve daha yüksek arama sonuçları sıralamasına yerleştirilmesini amaçlar. Bu, website sahiplerinin, arama motorları tarafından daha yüksek sıralamaya sahip olmalarını ve daha fazla ziyaretçi çekmelerini hedefler. Bu amaçla, web site sahipleri, arama motorlarının beklentilerine uygun olarak web sayfalarını optimize ederler ve bu sayede arama sonuçlarında daha yüksek sıralamalar elde edebilirler.

SEO Çalışmasının Süresi Nedir?

SEO çalışmalarının süresi, web sitenizin ihtiyaçlarına ve hedeflerine göre değişebilir. Örneğin, yeni bir web sitesi için, SEO çalışmalarının ilk aylarında daha fazla çalışma yapılması gerekebilir. Ancak, zaten etkin bir şekilde çalışan ve yüksek arama sonuçları sıralamasına sahip olan bir web sitesi için, düzenli olarak yapılan sürdürülebilir SEO çalışmaları yeterli olabilir.

SEO için ülkemizde bir çok uzman ve ajans bulunmaktadır. Referanslarını öğrenerek bu kişi ya da ajanslarla düzenli bir SEO planı çizebilir ve uygulayabilirsiniz. Doğru bir SEO stratejisi uzun vadede web sitenize organik trafik kazandıracaktır. Böylece hedeflediğiniz dönüşümleri görmeye başlayabilirsiniz.

Organik Trafik Nedir?

Organik trafik, bir website veya web sayfasının arama motorları üzerinden gelen ziyaretçileri anlamına gelir. En önemli nokta ise reklam ile ücretli değil, tamamen ücretsiz bir şekilde çekilen trafik anlamına gelir. Bu nedenle çok ama çok kıymetlidir. Organik trafiğinin artması ise doğru bir SEO çalışması ile sağlanabilir.

Site İçi SEO Nasıl Yapılır?

Site içi SEO, bir website veya web sayfasının kendi içinde yapılacak olan optimizasyon çalışmalarını ifade eder. Bu çalışmalar, website sahiplerinin web sayfalarını arama motorları tarafından daha iyi anlaşılmasını ve daha yüksek arama sonuçları sıralamasına yerleştirilmesini amaçlar.

Site içi SEO çalışmaları, web sitesinin yazılımına, web sayfalarının içeriğine, yapısına ve tasarımına yönelik çalışmaları içerir. Örneğin, site içi SEO çalışmaları arasında metin içeriğinin kalitesi, anahtar kelime yoğunluğu, başlık etiketleri, alt etiketler ve benzeri unsurların optimize edilmesi gibi çalışmalar yer alır. Bu tür çalışmaların yapılması, arama motorlarının web sayfalarını daha iyi anlamasına yardımcı olur ve web sayfalarının arama sonuçlarında daha yüksek sıralamalar almasına yardımcı olur.

Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?

Site dışı SEO, bir website veya web sayfasının dışarıdan yapılacak olan optimizasyon çalışmalarını ifade eder. Bu çalışmalar, web site veya web sayfasının içeriğine değil,  dışındaki etkenlere yönelik olarak yapılır.

Site dışı SEO, bir website veya web sayfasının arama motorları tarafından daha iyi anlaşılmasını ve daha yüksek arama sonuçları sıralamasına yerleştirilmesini amaçlayan, website veya web sayfasının dışındaki etkenlere yönelik olarak yapılacak olan optimizasyon çalışmalarını ifade eder.

Site dışı SEO çalışmaları arasında, bağlantı (backlink) edinme, sosyal medya paylaşımı, online yelpazesi genişletme gibi çalışmalar yer alır. Bu çalışmaları yaparken kaliteli ve ilgili web siteleri ile ilerlenmesi önemlidir. Örneğin; anne bebek sektöründe faaliyet gösteren web siteniz için yurt dışı eğitimi veren bir web sitesinden backlink almak fayda sağlamayacaktır. Ayrıca web sitenize yapılacak saldırılara karşı da site dışı SEO çalışmaları çok önemlidir.  Zararlı backlinklerle web sitenize olumsuz referans linkler gelebilir. Aşağıdaki araçlarla web sitenizi düzenli olarak tarayabilir veya bir SEO uzmanından destek alabilirsiniz.

Zararlı Backlink Analiz Araçları

  1. Ahrefs
  2. Semrush
  3. Linkchecker
  4. Moz
  5. Google Search Console

SEO'nun Olmazsa Olmazları

SEO’nun temel amacı kusursuz bir kullanıcı deneyimidir. Google ve Yandex gibi arama motorlarının amacı kendi kullanıcılarına en hızlı ve en doğru sonuçları sunan web sitelerini önlerine çıkarmaktır. Bu da ilgili web sitesinin özgün ve doğru içerik kalitesi, hızı, kullanılabilirliği ve tabiki de mobil uyumluluğu ile sağlanmaktadır.

SEO çalışmaları yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şunlardır:

  1. İçerik Kalitesi: İçeriğinizin kaliteli ve ilgi çekici olması önemlidir. Ayrıca, içeriğiniz anahtar kelime yoğunluğu ve okunabilirliği açısından da optimize edilmelidir.
  2. Anahtar Kelime Araştırması: Doğru anahtar kelimelere sahip olmanız önemlidir. Bu nedenle, anahtar kelime araştırması yapmalısınız.
  3. Başlık Etiketleri ve Alt Etiketleri: Başlık etiketleri ve alt etiketler, arama motorlarının web sayfalarınızı daha iyi anlamasına yardımcı olur.
  4. URL Yapısı: URL yapınız, arama motorlarının web sayfalarınızı daha iyi anlamasına yardımcı olur.
  5. Meta Açıklamaları: Meta açıklamaları, arama sonuçlarında görüntülenen açıklamaları belirtir ve arama motorlarının web sayfalarınızı daha iyi anlamasına yardımcı olur.
  6. Mobil Uyumluluk: Günümüzde çok sayıda kullanıcı, cep telefonları ve tabletler aracılığıyla internete bağlanır. Bu nedenle, website veya web sayfalarınızın mobil cihazlarda da doğru şekilde görüntülenmesi önemlidir.
  7. Görsel İçerik: Görsel içerik, web sayfalarınızın daha ilgi çekici hale gelmesini sağlar ve kullanıcı deneyimini iyileştirir. Ayrıca, görsel içerik arama motorları tarafından da daha iyi anlaşılır ve bu sayede web sayfalarınızın arama sonuçlarında daha yüksek sıralamalar almasına yardımcı olur. Bu nedenle kusursuz bir grafik tasarım stratejisi oluşturmanız gerekir.

 

Workuid olarak SEO uyumlu web siteleri sunmaya, e-ticaret siteleri kurmaya son hız devam ediyoruz. Tüm e-ticaret, web tasarımı, web yazılımı, sosyal medya yönetimi ve grafik tasarım ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazımızı Faydalı Bulduysan Paylaşabilirsin.